Hjärtstartardagen ska påminna oss att:

* Vem som helst kan drabbas av hjärtstopp. Det kan hända vem som helst, när som helst och var som helst. Hjärtstopp går tyvärr inte att förutses. Det händer ca 15 hjärtstopp per dag i Sverige utanför sjukhus och överlevnadsgraden var 2017 11,4 %.
Läs Hjärt-Lungräddningsregistrets årsrapport 2018 här

HLR-rådet har tagit fram en film Se filmen Tillsammans räddar vi liv här. Nyttig att se för alla. Filmen är speciellt gjord för skolor och tanken är att den ska visas för alla elever med efterföljande diskussion och förhoppningsvis även med utbildning i HLR.

* Alla kan rädda liv genom hjärt-lungräddning. Är du beredd att hjälpa och är de in din närhet utbildade att kunna hjälpa dig om det skulle inträffa ett hjärtstopp. Det gäller inte bara att ha kunskapen utan även mentalt förberedelse på att verkligen göra det. Här går det inte att tänka att det gör nog någon annan. Även om en hjärtstartare är självinstruerande, så hjälper det mycket att faktiskt sett hur den fungerar och även prövat på. Och det får du på en utbildning tillsammans med kunskapen att ge HLR.

* Var finns närmsta hjärtstartare i förhållande till där du finns. Ta reda på det via hjärtstartarregistret.se så du var du kan få tag på en. Har ni en hjärtstartare på din arbetsplats eller i din närhet, så börja med att utse en ansvarig om det inte är gjort. Tyvärr så skaffar många företag en hjärtstartare och hänger upp den. Även om de är självtestande som behövs det någon som kontrollerar hjärtstartaren och är ansvarig för att beställa elektroder och batterier.

2/3 av alla hjärtstartare i Sverige är inte registrerade på hjärtstartarregistret, vilket innebär att ca 30 000 hjärtstartare i Sverige inte går att komma åt om man inte vet var de finns.

Hör aktuellt reportage på radion. Klicka här

* Om du har gått en utbildning i HLR kan du anmäla dig till SMS-livräddare. Då får du ett SMS om du är i närheten av ett hjärtstopp, så du kan ta dig dit och hjälpa till. För nuvarande finns inte denna tjänst i alla regioner och landsting, men förhoppningsvis kommer det. Så även om du bor på ett ställe där det inte kommit än, så kan du anmäla dig för insatser om du ex besöker Stockholm eller andra SMS-områden. Få info och ladda ner appen här.

Hjärtstartardagen 16/10