Nu har även bedrägerierna via Bank ID ökat.

Bedragarna ringer och uppger sig vara från ex din bank och säger att det skett onormala uttag från ditt konto och ni behöver spärra detta. Eller på andra sätt försöker få dig att logga in.  De behöver inte påstå att det är banken , utan något annat som behöver BankID inloggning. Men då har de knappat in ditt personnummer på din bank och så fort du loggar in, så är de inne på ditt bankkonto.

Att få tag på ett personnummer är inte svårt.

Ringa till folkbokföringen är enkelt. Ett sätt du själv kan påverka är när du handlar. Bedragaren står bakom dig i kön och ser då vilka kort du betalar med eftersom bankens namn står på kortet. Kassören frågar också om du är kundklubbsmedlem och frågar efter ditt personnumret. Så nu har bedragaren bakom dig både vilken bank du har och ditt personnummer genom att bara observera. Sedan går de hem och fixar till att när de ringer dig, så dyker bankens namn upp i din display. Säger att du haft intrång eller liknande och ber dig logga in med ditt BankID. Då har de redan lagt in ditt personnummer i bankens inloggning på SIN dator och så fort du knappar in ditt BankID, så är de inne på DIN bankkonto.
Så när du handlar dölj kortet inte inte bara koden för bakomvarande och vill kassören/kassörskan ha ditt personnummer så lämna över legitimation, så de kan läsa själva. Eller till och med fundera på om du behöver vara kundklubbsmedlem. Ger det dig så mycket att det är värt att vara med?

I slutändan så gäller dig för dig att vara alert.

Ge inte ut koder från bankdosa eller logga in bara för att någon ringer. Banker, polis mm ringer inte upp dig och ber dig logga in på detta sätt. Utan får du ett samtal, så lägg på och är du fundersam, ta reda på bankens nummer till kundtjänst och ring upp och fråga.

Tänk till en extra gång när det gäller din ekonomi och personliga integritet.

Läs mer på BankID

Bedrägerier via BankID