Har ni en arbetsplats där du och kollegor känner er trygga och säkra?
Vad innebär det att känna sig trygg och säker? Vi börjar med säkerhet. Vad är säkerhet? Säkerhet är begreppet för hur vi arbetar med detta på arbetet, hemma eller på fritiden. Ser vi arbetsmässigt så hittar vi också delar här som vi kan ta med till hem och fritid.
Säkerhetens grund är ledningens inställning till att jobba med säkerhet på arbetet. I första hand handlar det om att visa att detta är viktigt och involvera personalen som är företagens största resurs om de är friska, krya och motiverade. Chefen sprider säkerhetskulturen.
Vi börjar med en arbetsmiljöpolicy som talar om när och hur vi ska arbeta med säkerheten. När policyn finns och är implementerad på arbetsplatsen tar vi fram verktygen för att praktiskt jobba för en säker arbetsmiljö. Det är att göra riskbedömningar över arbetsplatsen som sedan följs av ex handlingsplaner, krisplaner och åtgärdslistor. Detta är instruktioner hur arbetet ska utföras på ett säkert sätt och vilka åtgärder som ska göras för att skaffa så säker arbetsplats som möjligt. Åtgärderna ska kunna eliminera risker så de inte händer eller minimera följderna om det skulle hända. Då gäller det också att utbilda personalen så de får den kunskap som behövs. Det kan exempelvis vara att informera om risker, utbilda i handhavande av maskiner och utrustning, utbildning i bemötande av människor och utbildning i ta hand om skadade genom HLR och första hjälpen.
Säkerhet är ett kontinuerligt arbete som absolut inte ska göras en gång och sedan tro att det räcker. Riskbedömningar och skyddsronder ska ske med jämna mellanrum eller när det sker förändringar.
Trygghet är känslan som personal har. Och finns det ett bra arbete med säkerheten där alla är involverade och motiverade så ökar också tryggheten. Är vi otrygga, så blir vi inte lika produktiva som vi skulle kunna vara. Delaktighet och förståelse är två grundbultar som arbetsledningen kan använda för att stärka säkerhetskulturen.
Hur har ni det på er arbetsplats. Som du förstår är detta något som jag arbetar med. För mer info och hjälp ring 070-555 27 77 eller epost anders@abata.se.